Waar bent u naar op zoek?

10 EENVOUDIGE MANIEREN OM ELKE DAG TIJD TE MAKEN!

Voor de meesten van ons is het vinden van een beetje tijd een hele worsteling. Met de snelle levensstijl van vandaag de dag schieten rust en het doorbrengen van tijd met familie er nog al eens bij in. Maar zelfs met een berg verantwoordelijkheden kunt u slimme tijdbesparende trucs inzetten bij het creëren van tijd voor dingen die echt van belang zijn. Hier zijn een paar eenvoudige tips voor het besparen van tijd. U kunt er vandaag nog mee beginnen!

Schedule nothing

Plan 'niets' in

Omdat het technisch gezien in uw schema past, betekent dit nog niet dat u het moet doen. Stel een limiet in met betrekking tot de hoeveelheid activiteiten die uw kinderen na school kunnen ondernemen, hoeveel avonden per week u wilt uitgaan en aan de hoeveelheid commissies waarin u zitting kunt nemen voordat alle initiatieven en verzoeken binnenstromen. In een druk leven geldt vaak dat dingen die niet worden ingepland niet gebeuren. Plan dus 'nietsdoen' in als activiteit zodat u kunt te rusten en ontspannen. Behandel die tijd als elke andere geplande activiteit waarvoor u zich inzet en waaraan u zich houdt. Alhoewel uw kinderen wellicht aan veel naschoolse activiteiten deel willen nemen en nee zeggen een hele uitdaging kan zijn, is het doorbrengen van kwaliteitstijd met de familie en het hebben van rustige en gezonde ouders net zo belangrijk als het ontwikkelen van sportieve en creatieve vaardigheden.

 

Mess once, eat twice

Eenmaal rommel maken, tweemaal eten

De voorbereiding van het diner kan veel tijd in beslag nemen en zeker als de factor opruimen meegenomen wordt. Kook dus elke keer een dubbele portie en vries de helft in voor een andere keer. Dit betekent dat u maar eens in de twee avonden hoeft te koken en schoon te maken.

Become obsessively organised

Maak van organiseren een obsessie

Als u nog geen systemen voor uw systemen hebt, luister dan goed! Als u slecht georganiseerd bent, kan dat in termen van tijdverspilling een enorme boosdoener zijn. Bij herhaling moeten zoeken, onthouden en communiceren en de het bijbehorende crisismanagement nemen veel meer tijd in beslag dan het opzetten van een systeem. Voor iedereen zal een ander systeem werken; u weet wat u nodig heeft om het beste te kunnen functioneren.

Multi task like you mean it

Multitask waar mogelijk

De meeste van ons hebben dagelijks wel wat 'dode periodes'. We zitten in de auto terwijl we wachten op een kind of echtgenoot, we staan in de rij bij de supermarkt of bank, enz. Gebruik deze periodes zodat u twee dingen effectief tegelijkertijd kunt doen. Beantwoord e-mails terwijl u in wachtrij staat, maak afspraken en voer telefoongesprekken terwijl u in de auto zit en aan het wachten bent of neem de honden mee voor een wandeling en doe tegelijkertijd u trainingsroutine.

Avoid interruptions

Vermijd onderbrekingen

Onderbrekingen leiden u af van waar u zich op richt en leiden tot tijdverlies omdat u zich na de onderbreking weer moet concentreren en inwerken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen door onderbrekingen 25% langer met het betreffende werk bezig zijn.

Have a plan

Maak een plan en laat u er niet vanaf brengen

Hanteer een wekelijks rooster voor algemene taken als administratie, schoonmaakwerk of klusjes (of alle drie!). Met een regelmatige wekelijkse planning voor specifieke taken is het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat het gebeurt. Zo voorkomt u dat de werkzaamheden zich opstapelen. Doe bijvoorbeeld op maandag uw bankzaken en de was, op dinsdag de boodschappen, enz.

Productivity

Bepaal uw persoonlijke 'productiviteitstijd'

We hebben allemaal bepaalde tijdstippen waarop we het meest efficiënt zijn. (Voor de meeste mensen ligt dit tussen 8:00 en 11:30 uur, maar dat is natuurlijk niet per se bij u het geval). Gebruik deze uren voor de meest uitdagende taken die u die dag moet doen. Als u een huismoeder bent, is het wellicht de tijd van het middagdutje van uw kind, of de tijd die het voor de tv doorbrengt.

Wake up prepared

Wees voorbereid als u wakker wordt

Maak uw 'To-Do-lijst' de avond van tevoren zodat u gelijk aan de slag kunt gaan als u de volgende dag wakker wordt. Dit zal al vroeg op de dag een gevoel van productiviteit geven. En dat motiveert.

Minimise travel time

Beperk uw reistijd

Een van de top 5-elementen die door de gelukkigste mensen van over de hele wereld wordt gedeeld, is dat ze dichtbij hun werk wonen. Als gevolg daarvan hebben ze meer vrije tijd om dingen te doen die voor hen belangrijk zijn; belangrijker dan elke dag twee uur extra kwijt zijn in het verkeer. Of het nu gaat om school of werk, of het brengen van de kinderen naar hun dagelijkse activiteiten; bekijk uw dagelijkse routines eens om te zien waar u tijd kunt winnen door reistijden terug te brengen. Terwijl een tijdswinst van een of twee uur per dag misschien niet zo veel lijkt, komt het wel dagelijks terug; en dat loopt snel op. Een reistijd van twee uur per dag is tien uur per week en zo'n drieëndertig uur per maand. Dat is bijna twee hele etmalen per maand die u reizend doorbrengt - ofwel heel een extra weekend. Hoeveel gelukkiger zou u niet zijn als u elke maand een extra weekend zou hebben?

Learn to say no

Ga van het woord 'Nee' houden

Het is net zo cliché als waar, en zeker voor fulltime moeders, maar het feit dat mensen u vragen om boodschappen voor hen te doen, op hun kinderen te letten, vrijwilligerswerk te doen, deel te nemen aan evenement en nog een hele hoop meer, betekent niet dat u ja hoeft te zeggen! Dit brengt ons direct terug bij tip nummer 1: plan 'niets' in. Wanneer uw geplande 'niets' de gaten in uw agenda heeft opgevuld heeft u geen tijd meer om ergens mee akkoord te gaan. Daarmee is niet gezegd dat dit nooit een optie is, maar het zal moeten wachten tot u er in uw schema tijd voor heeft. Dit helpt u om eventuele schuldgevoelens in goede banen te leiden, terwijl u niet meer zo snel in de 'overbezette' val trapt.

Deel deze tip

Keep on reading

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen vragen wij u een keuze te maken tussen de Nederlandstalige en Franstalige website.

Pour vous soutenir le mieux possible, nous vous remercions de choisir entre le site français et néerlandais.